Alviksgården är moderbolag i koncernen Nyhléns Hugosons, som säljer charkuterier och färdigmat med fokus på norrländska råvaror och smaker. På gården finns bland annat plats för 13 000 grisar, ett slakteri, en biogaspanna, en flispanna och en rötrestanläggning för biogödsel.
– Mycket av det som driver utvecklingen här bottnar i att jag vill förädla, jobba långsiktigt och lösa problem, säger Mikael Hugoson, som äger Nyhléns Hugosons tillsammans med Magnus Nilsson.
Ta det här med biogaspannan till exempel. Mikael Hugoson var först i Sverige med att installera en storskalig biogasanläggning för att han ville göra något vettigt av restprodukterna från gårdsslakteriet.
– Slaktavfall är energirikt. Det står för 90 procent av den energi vi får från biogaspannan. Resten kommer från gödseln. Tillsammans med flispannan, som drivs med råvaror från min skog, värmer anläggningen hela gården och ger oss cirka 12 000 kWh förnyelsebar el om dagen. Det täcker hela vårt elbehov, säger Mikael Hugoson.
Den nuvarande biogasanläggningen, som har varit i gång sedan år 2000, beskriver Mikael Hugoson som en extremt lönsam investeringen.
– Vi sparar massor av pengar på de här båda anläggningarna. Flispannan har vi haft i fyra år och den levererar varje år värme motsvarande 400 kubikmeter olja. Synd bara att vi inte skaffade den tidigare, säger han.