Hoppa till textinnehållet

Enklare vardagsekonomi

Kvinna och äldre man sågar brädor ute i trädgården

Första steget för en enklare och bättre vardagsekonomi är planering. Att göra en budget är ett bra exempel på planering. Inte enbart för att få en överblick över inkomster och utgifter, utan också för att få tid till reflektion.

Bra att tänka på

 1. Säkra upp dina inkomster

  Om du är anställd – gå med i a-kassan och skaffa en inkomstförsäkring så du inte står utan inkomst om du blir utan jobb.

 2. Har du rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg?

 3. Känslighetsanalysera stora utgifter

  Ringa in dina stora utgifter. Vilka av dem är mest känsliga för förändringar? Ta reda på vad som händer med din hushållsekonomi om exempelvis räntan går upp. 

 4. Buffertsparande

  Alltifrån triviala överraskningar som en trasig tvättmaskin till skilsmässa eller långvarig sjukdom kräver en buffert. En bra utgångspunkt, oberoende av vilken familjetyp du tillhör, är två månadslöner efter skatt.

 5. Spara framför allt

  Oavsett inkomst, sätt sparandet främst – efter hyra och räkningar. Anpassa sedan konsumtionsbeteendet därefter.

 6. Ta till enkla hjälpmedel

  Öppna ett speciellt sparkonto, använd dig av funktioner som exempelvis Utgiftskollen för att hålla koll på dina utgifter.

 7. Se över dina försäkringar

  En genomgång av försäkringsläget är en god idé. Jämför priser, se till att försäkringar som rör hem, hus, bil, olycks- och dödsfall är uppdaterade.

 8. Spara halva löneförhöjningen

  Öka ditt sparande med hälften av nästa löneförhöjning. Då märker du inte av någon skillnad, men pengarna växer.

 9. Kapa räkningstopparna

  Årsavgifter och liknande tenderar att infalla vid årsskiftet. Om möjligt, sprid ut eller flytta betalningsintervallerna, eller dela upp räkningarna och betala månadsvis.

 10. Sätt upp nya mål

  Nya mål blir nya vägar till sparande. Planera för vad du vill kunna göra i år. Likadant i framtiden, om fem år, om tio år. Vilka utgifter kan du kapa för att förverkliga din dröm?

 11. Sälj saker du inte längre behöver

  Vittja din garderob, gör avkall på möbler, tv-spel, teknikprylar och liknande. Kan rädda en situation och i bästa fall omsättas till pengar snabbt, på ett par dagar.

Det här kan vi hjälpa till med

 • Månadsspara

  Sparade pengar på banken innebär både trygghet och frihet att köpa det du vill. Att månadsspara är det enklaste sättet att spara.

  Månadsspara
 • Personförsäkring

  Arbetslöshet, olycksfall eller sjukdom kan drabba alla, men med rätt försäkring tryggar du ekonomin för dig och din familj. Var förberedd om det oförutsedda händer.

  Personförsäkring
 • Samla lånen

  Har du också lån lite här och där? Genom att samla dina lån hos oss kan du minska din månadskostnad och få ordning på utgifterna.

  Samla lånen