Kortsiktiga möjligheter relativt mer långsiktiga risker var avgörande för bankens neutrala tillgångsallokering i juli. Neutraliteten kvarstår även i augusti, trots att senare delen av sommaren präglats av optimism.

- Vi är inte övertygade om varaktigheten i denna optimism och ser det mer som ett lättnadsrally som dragit nytta av de kortsiktiga möjligheterna vi såg framför oss. Osäkerheten kvarstår i allra högsta grad trots den i alla fall för stunden, återvunna optimismen, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.

Ekonomin saktar nu in och centralbanksräntorna fortsätter upp. Utmaningarna inför hösten är många och marknaderna har tagit höjd för tuffare tider. Den pessimistiska stämningen bland investerare har minskat något samtidigt som de långa räntorna fallit tillbaka markant efter de tidigare uppgångarna.

- Rallyt i juli bekräftar snarare vår vy att det svänger snabbt månad från månad och i den fortsatta osäkerhet som råder ser vi att detta sannolikt kommer bestå och då är en neutral allokering att föredra, avslutar Mattias Isakson.

Sammanfattning av augustis Investeringsstrategi

  • Aktier kvar som neutral, likaså övervikten i USA och undervikten i Europa
  • Inverterade räntekurvor ger klassisk recessionssignal trots stark arbetsmarknad. Neutral kvarstår.
  • Svagaste juni på länge och starkaste juli på länge. Neutral vikt för och inom krediter kvarstår.

Läs mer om Investeringsstrategin på Aktiellt