Hoppa till huvudinnehåll

Pensionsspara i ditt företag

Confident smiling woman in office space

Pensionsfrågor kan framstå som mer komplicerade för en företagare än för en löntagare, kanske för att alternativen är fler. Se det som en möjlighet och kontakta gärna din rådgivare för att diskutera vidare vad som passar just din situation.

Utöver att välja hur mycket pengar som ska sättas av till din tjänstepension och kanske ett vanligt privat pensionssparande, har du som egen företagare även möjlighet att pensionsspara i ditt företag. Många företagare föredrar detta sätt att pensionsspara eftersom det är både enkelt och flexibelt.

Enklaste lösningen för aktiebolag

Det enklaste sättet att ha ett långsiktigt sparande i ett aktiebolag är att placera pengarna i en kapitalförsäkring som företaget äger. Genom kapitalförsäkringen får man då fördelen att betala en låg, årlig schablonskatt på beloppet istället för att betala bolagsskatt på vinsterna.

En annan fördel med just kapitalförsäkringen är att du som företagare kan skriva en pensionsutfästelse till dig själv och pantsätta det utfallande beloppet från kapitalförsäkringen till den. Då kallas kapitalförsäkringen för direktpension och på grund av pantsättningen är pengarna både öronmärkta för din pension och skyddade från utmätning vid en eventuell konkurs.

Flexibelt

Livet som företagare kan vara oförutsägbart och många vill gärna behålla kapital i bolaget för att klara sig igenom svårare tider. Med en direktpension är pengarna kvar i företaget men pantsatta till dig som försäkrad person. Eftersom du även är ägare till företaget kan du dock välja att riva den pantsättningen för att fritt kunna använda pengarna i företaget om så skulle behövas.

Den största fördelen med att pensionsspara i bolaget är att du som företagare behåller kontrollen över hur pengarna ska tas ut när det är dags för pension. Pengarna du sparar kan tas ut som lön, pension eller utdelning, allt beroende på vad som passar bäst vid pensionstidpunkten. Du behöver dessutom inte bestämma hur pengarna tas ut förrän du behöver dem, vilket ökar flexibiliteten ytterligare.

Om du har ett eget företag och är nyfiken på hur du på bästa sätt pensionssparar både i och utanför företaget kan du kontakta din rådgivare. Tillsammans går ni igenom hur du optimerar din pensionssituation och bäst fördelar ditt sparande mellan direktpension i företaget, tjänstepension och rent privat pensionssparande.

Vill du prata med en specialist om hur du kan göra pensionsavsättningar i ditt företag?

Boka en gratis specialistrådgivning