Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Samhällsengagemang
Förskola
Grundskola
Gymnasieskola
Sponsring

Vad är en försäkring?

Vad är försäkring, hur funkar de och vilka behöver du ha? Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll förklarar allt du behöver veta om försäkringar.

Grandmother and grandchild cooking together

Vad är en försäkring?

Genom att regelbundet betala en mindre summa (premie) till ett försäkringsbolag kan du få ett ekonomiskt skydd om du råkar ut för något oförutsett. Du försäkrar dig alltså mot dyra kostnader i framtiden.

- Att vara tillräckligt försäkrad är en viktig del för en trygg privatekonomi och god finansiell hälsa. Vissa försäkringar är nödvändiga, andra smarta att ha och det kan skilja mellan olika hushåll vilka försäkringar man behöver ha, säger Madelén Falkenhäll.

Hur fungerar försäkringar?

Om något händer och du behöver använda din försäkring behöver du ofta betala en självrisk. Hur hög den är beror på vad som har hänt samt vilken försäkring du har. Självrisken för många hemförsäkringar kan vara cirka 1 500 kronor, men för ett stenskott i bilrutan kan den vara 0 kronor i bilförsäkringen.
 

Nödvändiga försäkringar – vilka försäkringar behöver man?

 • Hemförsäkring

  Med en hemförsäkring får du ersättning om något skulle hända i eller med ditt hem och den inkluderar ofta också reseskydd och ibland även annat. Skulle det till exempel bli inbrott, uppstå en vattenläcka eller om fastigheten skulle brinna då ersätter försäkringsbolaget skadan. Utan en hemförsäkring skulle kostnaden bli väldigt dyr. Reseskyddet i hemförsäkringen innebär att du kan få ersättning om du blir akut sjuk under en resa. Det kan också ge viss ersättning om till exempel bagaget kommer fram sent eller om flyg blir inställda.

 • A-kassa

  Om du skulle bli arbetslös har du som medlem i en a-kassa rätt till ersättning på 80 procent av inkomst upp till ett visst inkomsttak (33 000 kr/månad, 2024). Den maximala ersättningen kan bli 26 400 kronor per månad före skatt. Är du inte med i a-kassan och blir arbetslös får du i stället en ersättning på runt 11 000 kronor före skatt per månad.

 • Bilförsäkring

  En bilförsäkring är en så kallad sakförsäkring som du måste ha om du äger en bil. Utan bilförsäkring kan det bli väldigt kostsamt om något skulle hända. Den täcker skador både på din bil och annan bil om du är ansvarig för skada på annan bil. Vissa delar inom bilförsäkringen är obligatoriska, andra är tillägg.

Vilka försäkringar är bra att ha?

 • Olycksfallsförsäkring

  Ger dig ersättning om du råkar ut för en olycksfallsskada. Den kan täcka inkomstbortfall om olyckan innebär att du inte kan fortsätta arbeta.

 • Livförsäkring

  Du kan hjälpa dina anhöriga ekonomiskt om du skulle gå bort. Om du till exempel äger en bostad ihop med din partner och en av er avlider, då kan den andra betala av halva bolånet med hjälp av ersättningen från en livförsäkring. Med en livförsäkring kan du också till exempel försäkra att dina barn klarar sig ekonomiskt om du avlider.

 • Sjukförsäkring

  Kompletterar den ersättning du får från Försäkringskassan om du skulle bli sjuk. Den ger en högre ersättning och under en längre tid än det offentliga trygghetssystemet. 

 • Sjukvårdsförsäkring

  Innebär en snabbare tillgång till specialistvård. Du slipper alltså vänta i vårdkö och kan återgå till jobbet snabbare.

 • Inkomstförsäkring

  Har du en högre lön än taket för ersättningen i a-kassan kan det vara klokt att ha en inkomstförsäkring om du skulle bli arbetslös. 

 • Barnförsäkring

  Kan ge ersättning vid sjukdom, olycksfall och dödsfall av barn. Det kan vara klokt att skaffa en barnförsäkring så tidigt som möjligt och att behålla den så länge som möjligt (ofta upp till 25 år). Vid tecknande av barnförsäkring görs en hälsodeklaration då försäkringsbolaget tar hänsyn till ett medicinskt underlag. Ju äldre barnet är desto större är det medicinska underlaget, vilket skulle kunna innebära en större risk att försäkringen nekas.

  Ett barn omfattas av försäkring via skolan, men den gäller oftast enbart olycksfall.

 • Sakförsäkring

  En skadeförsäkring för specifika saker i hemmet eller för ett fordon. 

Försäkra dig, din familj och dina fordon

Med en försäkring ökar du tryggheten för dig och din familj. Hos oss kan du försäkra dig själv, hemmet och olika fordon. Du betalar en viss summa regelbundet så att du kan känna dig trygg om något skulle hända.

Din tjänstepension

De flesta arbetsgivare erbjuder sina anställda tjänstepension. Den är en viktig del av pensionen så om du inte vet om du får tjänstepension - fråga.

Andra läste också

 • Hur mår din ekonomi?

  God finansiell hälsa handlar om kunskap och förmåga att hantera sin privatekonomi. När du har koll på din ekonomi och vet hur du kan påverka den, kan du också ta kontroll och öka din ekonomiska trygghet och frihet. 

  Öka din finansiella hälsa
 • Skadedjur i hemmet - försäkra, förebygg och upptäck

  Skadedjur kan vara utmanande för hus- och lägenhetsägare. Men du kan ligga steget före. Här kommer våra tips på vad du kan göra för att minimera skada. 

  Skadedjur i hemmet - försäkra, förebygg och upptäck