Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Samhällsengagemang
Förskola
Grundskola
Gymnasieskola
Sponsring

Fira jul på liten budget

För de som firar jul kan december vara både underbart mysigt – och stressande. För många innebär julen extrautgifter som det kanske inte finns utrymme för. Därför listar vi 10 knep som kan minska både hets och stress. Och kom ihåg: ibland är traditioner till för att brytas.

Person wrapping Christmas gifts
 1. Forma en ny tradition som passar dig

  Julen behöver inte vara överdådig. Det finns massor med anledningar att tänka en extra gång kring extravaganta julfiranden för tusentals kronor – inte minst miljön. Börja om från början och forma en ny tradition som passar dig.

 2. Snacka ihop dig med andra föräldrar

  Julklappar till barnen kan lätt bli en orosfråga för många. Barnen jämför ofta  hur många klappar de fick och vad de var värda. Snacka ihop dig med andra föräldrar så kan ni få en rimlig nivå och rimlig förväntansbild. 

 3. Alla i släkten kan få en present - om man är lite smart

  Vill du ge julklappar till släkten men vill inte det ska kosta en förmögenhet? Det finns många lösningar som dessutom kan bli roliga. Julklappsspel brukar vara populära. En annan variant, om man firar jul på olika ställen, kan vara att alla i släkten får en person var att köpa en klapp till. 

 4. Alla kan få känna glädjen av att ge

  Många familjer väljer att bara köpa klappar till barnen. Men barnen kan också få känna glädjen av att själva få ge bort en klapp. De kan ju slå in något egengjort. Alla ska ju få vara med under granen. 

 5. Bestäm prisnivån på julklappen

  Oavsett om det är klapp till partnern eller bästisen, är det bra att bestämma en prisnivå som alla inblandade kan hålla sig till. Ovetskapen om hur mycket andra tänker spendera på julklapp kan skapa en upptrissning - ingen vill ju verka snål. 

 6. Baka, laga eller pyssla din julklapp

  Tid är det mest dyrbara vi har idag och att någon har använt sin tid till att baka/laga/pyssla något, känns ofta mer värdefullt och personligt än vilken köpt present som helst.

 7. Köp second hand

  Det finns massor med underbara saker som kan bli perfekta presenter. Tänk mer ”pre loved” än ”pre used”.

 8. Alternativ eller traditionell? Var kreativ, allt behöver inte kosta

  Tänk ett extra varv kring vilka utgifter julen innebär och vilka som är viktiga för dig. Det finns till exempel mängder av alternativa och kreativa lösningar på den traditionella julgranen.

 9. Välj det godaste på julbordet

  Det sjungs att julen varar än till påska, men tänk på julmaten inte ska hålla lika länge. Banta ner menyn och behåll rätterna ni verkligen äter av.

 10. En tanke är värt mer än något annat

  Sista punkten är inte ett ekonomitips, men är ändå värt massor. Det finaste du kan skänka är en tanke till de som sitter ensamma. Slå en signal, skicka ett sms eller en julhälsning.

   

  God jul

Andra läser också om

 • Konsten att leva på en liten budget

  För mycket månad kvar i slutet av lönen? Här är våra 20 bästa tips på hur du lever sparsamt – utan att det blir torftigt.

  Tips för dig som vill spara in på utgifterna
 • Spara pengar med matlåda till lunch

  Kan matlådan i jobbväskan verkligen göra skillnad i plånboken? Ja, absolut! På bara ett år kan du faktiskt ha sparat hela 18 000 kronor - så här lätt kommer du igång.

  Spara pengar på matlådan!